šeštadienis, gruodžio 15

Dinozaurai. Tęsinys

Taigi tęsiu pradėtą temą apie dinozaurus Lietuvoje ir konkrečiai Vilniuje. Kažkur buvo rastos fosilijos, kurių amžius siekia 160 mln. metų. Tai yra seniausios žinomos vadinamųjų tiranozaurų rūšies dinozaurų fosilijos. Senais tamsiais laikais, kai gandrai dar nebuvo išsivystę, vaikus nešdavo pterodaktiliai. Neseniai rasti dvikojai dinozaurai - tai pirmas įrodymas, kad dinozaurai gyveno Vilniaus regione viduriniajame juros periode, Mokslininkus labiausiai nustebino, kad 3 metrų ilgio dinozauras ant galvos turi įspūdingą ragą. Pagal atrastų kaulų panašumą į T.Rex nustatyta, kad tai yra šio dinozauro protėviai.
Egzistuoja ne viena teorija, kodėl išnyko dinozaurai. Pasak vienos, į Žemę prieš 65 milijonus metų trenkėsi asteroidas (arba kometa) bei išnaikino nemažą dalį dinozaurų ir pakilus dulkėms, kurios užklojo žemę, atvėsus aplinkai dinozaurai pamažu išmirė. Pirmaisiais paukščiais laikomi archeopteriksai, nors jie dar atrodė labai panašiai kaip ir dinozaurai. Antra teorija teigia, kad tai įvyko dėl žemynų dreifo. Kol kas išlieka paslaptis, kuo maitinosi „Gigantoraptor erlianensis“. Vieni požymiai, pavyzdžiui, aštrūs nagai, gali reikšti, kad jis buvo mėsėdis, tačiau kiti požymiai, pavyzdžiui, maža galva ir ilgas kaklas, gali reikšti, kad jis buvo žolėdis. Ilgos ir raumeningos kojos šiam plunksnotajam dinozaurui tikriausiai leido gana greitai bėgioti.
Pamažu vėstant klimatui, išmirė ir dinozaurai, nes jie yra ropliai, o ropliai yra šaltakraujai gyvūnai ir priklauso nuo aplinkos temperatūros. Kaklo trumpėjimo tendencija rodo, kad šie individai pažangiai prisitaikė žemai esančio maisto rinkimui ir galėjo rinktis tik tam tikrą maistą. Mokslininkai teigimu, panašu, kad kišeninis dinozauras buvo pratęs maitintis augalais, kurių aukštis tebuvo 1–2 metrai, o jų ilgakakliai giminaičiai maitinosi gerokai įvairesniais augalais. Pasak kitų tyrimų, dinozaurai išmirė nuo apsinuodijimo Dekano ugnikalnių išsiveržimų išmestomis dujomis. Tyrimo vadovas, Pekino Paleontologijos instituto mokslininkas Xu Ling sakė: „Manome, jog tai didžiausias iki šiol rastas plunksnotasis gyvūnas.“ Be to, jis yra pirmas toks didelis bedantis dinozauras.
Tiesa, dinozaurai neišnyko visiškai, kadangi išliko krokodilai, kurie laikui bėgant sumažėjo. Paukščiai taip pat yra dinozaurų evoliucinė tąsa, todėl teigti, kad dinozaurai išmirė visiškai negalima.
 
eXTReMe Tracker