ketvirtadienis, gruodžio 20

2003/C 91/04 (5)

BENDROSIOS BENDRADARBIAVIMO
TARP CEN, CENELEC, ETSI, EUROPOS KOMISIJOS IR EUROPOS LAISVOSIOS PREKYBOS ASOCIACIJOS
GAIRĖS


5. ĮGYVENDINIMAS

Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytas nuostatas, Europos standartų organizacijos tikisi iš Europos Komisijos ir EFTA, kad šios:
- Išlaikys skaidrią teisinę ir politinę Europos standartizacijos kaip nepriklausomos, į konsensusą orientuotos ir savanoriškos veiklos struktūrą.
- Naudos Europos standartus, kur jie bus tinkami paremti Europos reguliacijas ir kitą politiką, ir tęs platesnio standartų naudojimo politiką.
- Pagal Direktyvą 98/34/EB nustatys teisinius ir politinius reikalavimus standartams.
- Susilaikys nuo techninių reguliacijų rengimo tais klausimais, kurie yra priskirti Europos standartų organizacijų kompetencijai, išskyrus tuos atvejus, kai bus manoma, kad tai yra būtina viešajam interesui. Kiek įmanoma, prašys Europos standartų organizacijų ir – esant galimybei – jų narių nuomonės klausimais, susijusiais su standartizacija ir techniniais barjerais prekybai Europos ir pasaulio mastu.
- Atsižvelgdamos į esamus biudžeto lėšų limitus, sieks ir toliau tęsti tikslinę finansinę paramą Europos standartų organizacijoms siekiant palaikyti atitinkamą Europos standartizacijos infrastruktūrą ir gerinti Europos standartų organizacijų efektyvumo ir matomumo kokybę.
- Prašys Europos standartų organizacijų konsultuoti apie priešnormatyvinio tyrimo ir vystymo reikalingumą ir sutiks, kad Bendrijos ir/arba EFTA finansuotas priešnormatyvinis tyrimas – ar jis būtų atliekamas tiesiogiai, ar netiesiogiai – būtų panaudotas Europos standartams.
- Skatins Europos R & D programų dalyvius pateikti savo atitinkamus rezultatus Europos standartų organizacijoms.
- Kur reikės, prašys Europos standartų organizacijų konsultacijų ir aktyvaus bendradarbiavimo rengiant ir įgyvendinant Europos techninės paramos trečiosioms šalims programas.
- Skatins Europos prekybos partnerius savo politikoje ir reguliavime naudoti standartus.
Savo ruožtu Europos Komisija ir EFTA tikisi iš Europos standartų organizacijų: CEN, Cenelec ir ETSI, kad jos:
- Palaikys tokią Europos standartizacijos infrastruktūrą ir procedūras, kad atitiktų įstatyminius tikslus (įskaitant dėl saugumo, sveikatos, vartotojų ir aplinkos apsaugos), ir aktyviai bendradarbiaus siekiant užtikrinti, kad tarpininkai gautų maksimalią naudą iš Europos standartizacijos infrastruktūros ir jos ryšių su kitomis standartų organizacijomis.
- Užtikrins, kad struktūros ir procedūros garantuotų aukščiausią įmanomą atvirumo, skaidrumo ir reprezentatyvumo laipsnį. Procedūros turėtų būti skaidrios ir užtikrinti nepriklausomumą nuo siaurų interesų. Taip pat turi būti dedamos pastangos siekiant, kad suinteresuoti sluoksniai, ypač viešosios institucijos, gamintojų, mažų ir vidutinių įmonių, vartotojų, darbuotojų ir aplinkos interesų grupės, labiau dalyvautų nacionaliniu ir europiniu lygiu rengiant standartus ir kitą dokumentaciją ir užtikrinant, kad į jų požiūrius būtų adekvačiai atsižvelgiama.
- Užtikrins, kad visos suinteresuotos šalys, dalyvaujančios rengimo procese, galėtų prieiti prie dokumentų ir tuo būdu galėtų efektyviai dalyvauti tame procese.
- Atsižvelgs į viešąjį interesą, ypač saugumą ir sveikatą, darbuotojų, vartotojų ir aplinkos apsaugą.
- Atlikdamos standartizacijos darbus, palaikys dialogą su Bendrija ir EFTA.
- Užtikrins, kad rengiant standartus būtų pilnai atsižvelgiama į aplinką, siekiant prisidėti prie aukšto aplinkos apsaugos lygio.
- Iniciatyviai rems atitinkamų tarpininkų dalyvavimą standartizacijos darbe nacionaliniu, europiniu ir tarptautiniu lygiu.
- Sukurs ir palaikys institucines taisykles ir procedūras, užtikrinančias darnų, greitą ir kokybišką programų, standartų, kitų dokumentacijų ir veiksmų, atliekamų siekiant patenkinti besikeičiančių rinkų poreikius, rengimą, vystymą ir įgyvendinimą. Ypač į tai įeina darnios taisyklės dėl informavimo apie veiksmus bei EN standartams prieštaraujančių nacionalinių standartų vieningo perkėlimo ir panaikinimo.
- Užtikrins, kad kai iš Komisijos ir EFTA pusės gaus bendrus mandatus, juos priims ir nuosekliai vykdys arba jų atsisakys.
- Užtikrins, kad sprendimų priėmimo procedūrinės taisyklės išlaikytų atskaitomybę Europos Bendrijai, EFTA nariams ir atitinkamiems ekonominiams bei socialiniams partneriams darbe, vykdomame pagal mandatą, gautą iš Europos Komisijos ir EFTA pusės.
- Vykdys savo uždavinius siekdamos maksimalaus efektyvumo ir aukščiausios kokybės, įskaitant tai, kad savo darbo vystymui ir paskirstymui naudos šiuolaikinius metodus ir technologijas.
- Reguliariai peržiūrėdamos ir atsižvelgdamos į technologinę raidą, atnaujins savo publikacijas, jas atitinkamai patvirtindamos, pataisydamos, pakeisdamos ar atšaukdamos.
- Kartu su savo nariais taip adaptuotų savo struktūras, procedūras ir publikacijas, kad jos atitiktų teisėtus suinteresuotų šalių interesus. Parengs atitinkamus mechanizmus priimti dokumentams iš interesų grupių ir kitų šalių ir juos atitinkamai transformuoti į Europos standartų organizacijų publikacijas.
- Užtikrins, kad visos suinteresuotos šalys galėtų prieiti prie standartų plačiai informuojant apie jų prieinamumą ir užtikrinant, kad rinkos veikėjai sąžiningomis, pagrįstomis ir nediskriminuojančiomis sąlygomis galėtų naudotis standartais, įskaitant visas intelektinės nuosavybės teises, kurios gali būti su jais susijusios.
- Imsis veiksmų siekiant stiprinti Europos standartizacijos matomumą.
- Atitinkamai prisidės prie bendro atitikties Europos standartams ženklo vystymo ir jo plataus naudojimo.
- Rems standartų organizacijų progresą valstybėse kandidatėse į narystę Europos Sąjungoje ar EFTA, siekdamos jų pilno dalyvavimo ir narystės Europos standartų organizacijose ir suteiks joms pilnateisę narystę, kai tik bus išpildytos atitinkamos patvirtintos sąlygos.
- Aktyviai bendradarbiaus su tarptautinėmis standartizacijos struktūromis; laikysis Pasaulio Prekybos Organizacijos “Geros standartų rengimo, priėmimo ir taikymo praktikos kodekso” terminų; skatins tarptautinių standartų naudojimą savo pačių darbe ir globaliu mastu, kai gali būti užtikrinti įstatyminiai tikslai, t.y., žmogaus sveikatos ir saugumo, gyvūnijos ir augalijos ir/arba aplinkos apsauga. Dės geriausias pastangas, kad suinteresuoti sluoksniai galėtų dalyvauti standartizacijos procesuose tarptautiniu lygiu.
- Bendradarbiaus su Europos Komisija ir EFTA rengiant ir įgyvendinant Bendrijos ir EFTA techninės paramos ir bendradarbiavimo su trečiosiomis šalimis programas, ir kur įmanoma užtikrins, kad būtų atitinkama su tuo susijusi jų organizacijų-narių politika.
- Palaikys ir vystys dialogą su Europos Komisija ir EFTA visais strateginiais, politiniais ar techniniais bendro intereso klausimais.
 
eXTReMe Tracker