ketvirtadienis, gruodžio 20

2003/C 91/04 (1)

BENDROSIOS BENDRADARBIAVIMO
TARP CEN, CENELEC, ETSI, EUROPOS KOMISIJOS IR EUROPOS LAISVOSIOS PREKYBOS ASOCIACIJOS
GAIRĖS
(2003/C 91/04)


1. BENDROJI DALIS

CEN, CENELEC ir ETSI – iš vienos pusės, ir Europos Komisija bei Europos Laisvosios Prekybos Asociacija (EFTA) – iš kitos pusės, patvirtina, kad standartizacija yra savanoriška, konsensuso pagrindu vykdoma, atvirumu ir skaidrumu pagrįsta veikla, atliekama pačių suinteresuotų šalių nepriklausomose ir pripažintose standartų organizacijose, vedanti link standartų priėmimo, kurių laikymasis yra savanoriškas (1). Šalys atkreipia dėmesį, kad ryšium su standartų organizacijų viešuoju pripažinimu (2) ir laikantis atitinkamų procedūrų, įskaitant visuomenės apklausas ir balsavimus, priimti standartai (EN) skiriasi nuo kitų techninių specifikacijų, nustatytų savanorišku pagrindu.
CEN, Cenelec, ETSI, Europos Komisija ir EFTA pripažįsta, kad standartai turėtų atitikti paskirtį, turėti aukštą priimtinumo laipsnį pilnai įtraukus į standartizacijos procesą visas atitinkamas suinteresuotas šalis, būtų nuoseklūs vienas kito atžvilgiu ir sudarytų sąlygas technologinėms inovacijoms ir konkurencijai; taigi jie turėtų būti pagrįsti tinkamais moksliniais tyrimais, reguliariai atnaujinami ir, kur įmanoma, būtų pagrįsti įvykdymu (3).
Nors standartizacija yra savanoriška ir nepriklausoma veikla, CEN, Cenelec, ETSI, Europos Komisija ir EFTA pripažįsta, kad ji daro įtaką visai eilei viešojo intereso sričių, pavyzdžiui, pramonės konkurencingumui, bendros rinkos funkcionavimui ir aplinkai. Įvairiais atvejais ES institucijos ir EFTA yra pripažinusios, kad standartizacija gali vaidinti tam tikrą vaidmenį viešojoje politikoje ir įstatymų leidyboje.
Ši samprata pirmą kartą buvo suformuluota 1984 m. Bendrosiose bendradarbiavimo tarp Europos Komisijos, CEN ir Cenelec gairėse, pasirašytose 1984 m. lapkričio 13 d., ir publikuota kaip CEN/Cenelec Ketvirtojo Memorandumo 1 dalis. Tačiau nuo to laiko situacija vystėsi ir šalys sutarė, kad tas gaires reikėtų atnaujinti atsižvelgiant į šią raidą.
1985 m. balandžio 30 d. EFTA, CEN ir Cenelec pasirašė analogiškas gaires, kurios buvo publikuotos kaip CEN/Cenelec Ketvirtojo Memorandumo 2 dalis. Peržiūrėtą šių gairių versiją EFTA Taryba priėmė 1992 m. spalio 30 d., ypač atsižvelgdama į Europos Ekonominės Zonos sutartimi išplėstą standartų statusą EFTA valstybėse.
 
eXTReMe Tracker