ketvirtadienis, gruodžio 20

2003/C 91/04 (4)

BENDROSIOS BENDRADARBIAVIMO
TARP CEN, CENELEC, ETSI, EUROPOS KOMISIJOS IR EUROPOS LAISVOSIOS PREKYBOS ASOCIACIJOS
GAIRĖS


4. SANTYKIŲ IR BENDRADARBIAVIMO PRINCIPAI

Siekdamos šių tikslų, CEN, Cenelec, ETSI, Europos Komisija ir EFTA turi bendrą supratimą, kad:
- Santykiai tarp Europos standartų organizacijų ir viešųjų institucijų Europos lygiu turėtų būti grindžiami 3 dalyje išsamiai išdėstytų bendrųjų tikslų pripažinimu, atsižvelgiant į skirtingas funkcijas ir kompetencijas. Pabrėžiama, kad nuolatinis, atviras ir skaidrus dialogas tarp jų yra esminis bendradarbiavimo pagrindas.
- CEN ir Cenelec nacionalinės institucijos-narės ir ETSI narės vaidina esminį vaidmenį bendradarbiavime tarp Europos standartų organizacijų, Europos Komisijos ir EFTA. Bendradarbiavimas tarp visų atitinkamų institucijų ir bendras 3 dalyje išdėstytų tikslų supratimas yra esminis šių gairių sėkmės pagrindas.
- Europos standartų organizacijų institucinės taisyklės turėtų užtikrinti, kad Europos standartizacija, ypač ten, kur ji remia Europos politiką ir Bendrijos reguliaciją, liktų pilnai atskaitinga visoms suinteresuotoms šalims Europoje, t.y., kad standartų organizacijos, rengdamos standartus ir kitus dokumentus, atsižvelgtų į plačiausią įmanomą požiūrių spektrą ir kad procedūros (rengimo, tyrimo ir balsavimo metu) būtų atviros ir skaidrios.
- Europos standartizacijos sistema turi plačią atsakomybę už visus interesus, įskaitant pramonės, darbuotojų, vartotojų, aplinkos interesus bei viešąsias institucijas, todėl negali veikti siaurų interesų pagrindu.
- Planuojant ir įgyvendinant standartizacijos programas ir veiklas, vykdomas Europos standartų organizacijų, reikia stengtis užtikrinti darną visuose lygiuose ir tarp visų trijų Europos standartų organizacijų, kur įmanoma nacionaliniu lygiu atliekant aprobavimo ir įgyvendinimo veiklas.
- Svarbu, kad Europos standartizacijos sistema greitai ir atitinkamai reaguotų į skirtingus rinkos poreikius atskiruose sektoriuose, laikantis pagrindinių Europos standartizacijos principų, išdėstytų 3 dalyje. Ypač skirtingiems rinkos poreikiams gali būti reikalingi įvairūs publikacijų tipai. Tačiau visi publikacijų tipai vis tiek turėtų atitikti skaidrumo, priimtinumo, atvirumo, efektyvumo, darnos, savanoriško darbo ir taikymo principus.
- Tarptautinė standartizacija turėtų būti stiprinama ir joje turėtų būti ginami Europos interesai; tarptautiniai standartai turėtų būti taikomi vienodai, išskyrus tuos atvejus, jei tai būtų neveiksminga ar netinkama siekiamų tikslų atžvilgiu.
- Reikia dėti pastangas remti valstybių kandidačių ekonomikų integraciją į Bendriją.
- Ir toliau reikėtų skatinti naudoti Europos standartus kaip ekonominės ir technologinės integracijos instrumentą tiek Europos rinkoje, tiek už jos ribų, o taip pat kaip priemonę dirbti su rinka ir kaip techninę bazę įstatymų leidybai, ypač apibrėžiant technines specifikacijas produktams ir paslaugoms bei testavimo metodams.
 
eXTReMe Tracker