ketvirtadienis, gruodžio 20

2003/C 91/04 (3)

BENDROSIOS BENDRADARBIAVIMO
TARP CEN, CENELEC, ETSI, EUROPOS KOMISIJOS IR EUROPOS LAISVOSIOS PREKYBOS ASOCIACIJOS
GAIRĖS
(2003/C 91/04)


3. BENDROS POLITIKOS TIKSLAI

CEN, Cenelec, ETSI, Europos Komisija ir EFTA turi bendrą supratimą apie tai, kad standartizacija vaidina svarbų vaidmenį Europos rinkai, įmonių konkurencingumui ir kad ji yra svarbus instrumentas remiant Europos politiką, atspindinčią viešąjį interesą. Taigi Europos standartizacijos politika siekia šių tikslų:
- Vaidinti vaidmenį vidaus rinkos formavime, lengvinant laisvą prekių ir paslaugų judėjimą bei užtikrinant subalansuotą plėtrą, siekiant aukšto saugumo ir kokybės lygio ir atsižvelgiant į visus ekonominius, socialinius ir aplinkos aspektus. Pagal Naująjį Požiūrį, harmonizuoti Europos standartai pateikia techninius sprendimus dėl teisinių reikalavimų atitikimo prielaidos; jie yra bendras ir skaidrus etalonas viešiesiems pirkimams; jie prisideda prie techninių prekybos barjerų eliminavimo; jie skatina aplinkai nekenkiančių produktų gamybą; taip pat jie yra bendro etalono šaltinis prekybai ir nacionalinei bei Europos įstatymų leidybai, taigi prisideda prie Europos techninės integracijos.
- Padėti siekti stiprios aplinkos apsaugos tikslo.
- Būti instrumentu siekiant Europos konkurencingumo pažangos ir sudaryti sąlygas technologijos inovacijoms. Europos standartai sukuria bendrą, bet lanksčią techninę aplinką visoje bendroje rinkoje ir pateikia pripažintus kokybės, sertifikavimo ir reguliavimo atitikimo etalonus; jie skatina techninį bendradarbiavimą ir keitimąsi patirtimi ir suteikia verslininkams galimybę išnaudoti veiklos plėtros teikiamas galimybes.
- Reaguojant į įvairius rinkos poreikius, pateikti gradacinį publikacijų tipų intervalą.
- Pateikti lankstų ir skaidrų konsensuso siekimo mechanizmą sprendžiant atitinkamus klausimus Europoje. Konsensuso pagrindas, būtinas siekiant patenkinti suinteresuotų šalių (įskaitant viešąsias institucijas) poreikius, yra skirtingas priklausomai nuo pramonės sektoriaus, santykio su reguliavimo aplinka ir tokių faktorių kaip sauga bei galima žala aplinkai.
- Deleguotiems nariams dalyvaujant tarptautiniame darbe, ginti Europos interesus globalioje ekonomikoje ir sukurti sąlygas patekti į pasaulio rinkas; standartai yra kaip etaloninė priemonė techniniam bendradarbiavimui, paramai ir tarpusavio pripažinimo sutartims su trečiosiomis šalimis. Didžiausias interesas yra tas, kad tarptautiniai standartai būtų vienodai priimami ir taikomi, jeigu įmanoma užtikrinti įstatyminius tikslus, t.y., žmogaus sveikatos ir saugumo, gyvūnų ir augalų ir/arba aplinkos apsaugą.
- Suteikti valstybėms kandidatėms ir kaimyninėms valstybėms svarbų įrankį, padedantį lengvinti jų ekonomikų adaptavimą prie Bendrijos rinkos, ir skatinti subalansuotą plėtrą, ekonominę ir technologinę integraciją ar bendradarbiavimą.
- Ekonominiams ir socialiniams Europos partneriams ir kitoms susijusioms interesų grupėms, būtent – nevyriausybinėms organizacijoms, kurios kitu būdu negalėtų būti įtrauktos į standartizacijos procesą, tačiau turi teisėtą interesą į jo rezultatus, pateikti jų įtraukimo į standartizacijos procesą mechanizmą, kuris leistų joms vaidinti aktyvų vaidmenį ginant viešuosius interesus, tokius kaip aplinkos, darbuotojų ir vartotojų apsaugą. Šis mechanizmas turi leisti joms prisidėti prie subalansuotos plėtros ir prie viešojo intereso gynimo tose srityse, kur koreguliavimas ar savireguliavimas laikytinas pranašesniu už tiesioginį reguliavimą.
 
eXTReMe Tracker