ketvirtadienis, sausio 10

Mesa ir konceptualumo pradmenys

Patogiai atsitūpę, pasvarstykime, kas tai yra mėsa? Kokiu pagrindu galima vadinti mėsą mėsa? Mėsa yra vadinami gyvūnų audiniai, naudojami maistui, daugiausiai raumenys. Mano laikais dauguma žmonių vartojamos mėsos gaunama iš naminių gyvūnų, auginamų specialiai maistui. Rečiau naudojama sumedžiotų gyvūnų mėsa, taip pat kai kurių roplių ir amfibijų mėsa.
Žuvų mėsa lietuvių (LT) kalboje vadinama ne mėsa, o tiesiog žuvimi. Mokslininkų duomenimis, 100 gramų mėsos yra 30-40 proc. suaugusio žmogaus baltymų paros normos. Mėsos pramonė nėra besišypsantis kiaulės veidukas ant dešros etiketės. Tai žiauri ir nepaprastai daug skausmo teikianti industrija. Mitybos požiūriu gyvūniniai baltymai yra vertingesni negu augaliniai. Pažymėtina, jog mėsos mineralinės dalies elementai, išskyrus nedideles išimtis, yra biologiškai aktyvioje, žmogaus organizmui lengvai pasisavinamoje formoje. Mėsoje yra ir vitaminų, ypač B grupės. Vitamino C mėsoje beveik nėra. A, D ir E rastumėte (jei ieškotumėte) tik mažais kiekiais.

Apie mėsą ir konceptualumo pagrindus skaitykite kituose pranešimuose.

 
eXTReMe Tracker